Samsunda Engellilere yönelik İlkyardım Eğitimi gerçekleştirdi

Geri07/11/2016

İlkadım Belediyesi,İlkadım Kent Konseyi AB Proje, AR-GE ve İnovasyon Çalışma Grubu ve Samsun Engelliler federasyonunun katkılarıyla Samsunda Engellilere yönelik İlkyardım Eğitimi gerçekleştirdi.

Ülkemizde meydana gelen kazalardaki ölümler ve sakat kalmaların en büyük nedenlerden birisi kazalara müdahale eden kişilerin ilk yardım uygulamalarını bilmemesindendir. Ayrıca kazalara zamanında ilk yardımın uygulanmaması ölüm oranını artırmaktadır. Bu nedenle kazalarda yapılacak ilk yardımın zamanında yapılması çok önemlidir. Yani ilk yardımın önemi kaza yerinde zamanında ve tekniğe uygun yapılmasına bağlıdır. Kaza sırasında zamanlamanın önemi yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur. Kazalardaki ölümlerin yaklaşık olarak %10’ u ilk beş dakikada meydana gelmektedir. Kazalardaki ölümlerin yaklaşık %50’ si ise ilk yarım saat içinde gerçekleşir. Kazalarda ilk yardımın en kısa sürede ve etkin bir şekilde yapılmasıyla, kurtarılacak hayat sayısı da artar. Örneğin; ABD’ de yapılan bir araştırmada kalp durmalarında ilk yardımın zamanında yapılmasıyla hastaların yaklaşık %40’i kurtarılmıştır. Ayni araştırmada kalp durmalarında ambulans gelinceye kadar yapılan müdahaleler ile yaklaşık %20’ sinin kurtarıldığı tespit edilmiştir.

İlkyardım Eğitiminin toplumu teşkil eden her ferdi için gereklidir. Türkiye de %12.29 oranında engelli olduğu düşünüldüğünde ki bu oran Samsunda %14’ ler civarında Türkiye ortalamasının üzerindedir. İlkadım Belediyesi, İlkadım Kent Konseyi  ve Samsun Engelliler federasyonunun katkılarıyla, Herhangi bir kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar kişinin içinde bulunduğu durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek için Samsunda yaşayan çeşitli engelli derneklerinden 42 Engelliye İlk Yardım Temel Uygulamaları  Eğitimi verdi.

İlkadım Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezinde 16 saatlik eğitimler  3 grup halinde 6 günde tamamlanacak.Eğitim bitiminde katılımcılar 112 Acil Yardım Hizmetlerince Sınava tabi tutularak sertifikalandırılacaktır.

Habere Ait Diğer Fotoğraflar